Stomavlaanderen gaat Europees

Europees congres, stomavlaanderen

Op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober vond het driejaarlijks congres van de Europese Stomaorganisatie plaats.
Steeds meer komen er extra regelingen vanuit Europa waardoor Stomavlaanderen hier niet afwezig mag blijven; dit in het voordeel van alle stomadragers in België.

Stomavlaanderen werd als nieuw lid ter goedkeuring voorgesteld aan alle aanwezige Europese verenigingen en als voorzitter was het mijn taak om hierbij aanwezig te zijn.
Samen met Stomavlaanderen waren er nog nieuwe leden uit Moldavië en Kosovo. Ook Afrikaanse landen waren aanwezig, zoals Kenia, Nigeria, Zimbabwe. Deze landen worden gesteund en geholpen door westerse landen als Noorwegen, Groot-Brittannië om de organisatie te ontplooien.

Leuk om zien (en ook om er mee te kunnen spreken) was de aanwezigheid van een 20-tal jongeren uit verschillende landen die op zaterdagvoormiddag een aparte bijeenkomst hadden en s´avonds bij het afscheidsdiner tezamen een leuke bende vormden.

Hoe zag het congres er nu eigenlijk uit?
Op 5 oktober was het toekomen in Hotel Quality in Haastrup een eindje van de hoofdstad Kopenhagen.
Mooi om zien hoe alle Europese verenigingen vriendschappelijk met elkaar omgaan en ook hoe wij onmiddellijk werden opgenomen in deze familiale sfeer. Leuke kennismakingsgesprekken, weliswaar meestal in het Engels, maar ieder deed zijn best en het lukte wonderwel.

Stomavlaanderen, congres, KopenhagenMen was zeer tevreden dat België ( Stomavlaanderen) voor het eerst vertegenwoordigd werd door een vereniging die als samenwerkingsverband de spreekbuis is voor alle Vlaamse stomaverenigingen. Natuurlijk werd er gelobbyd en werden er contacten gelegd met onze omringende landen Nederland, Duitsland en Oostenrijk als voornaamste. Spijtig dat er op dat moment geen delegatie aanwezig was van Frankrijk, Luxemburg of Spanje. En ook Portugal en Griekenland zijn probleemlanden als het gaat over een Nationale vereniging.
Van Nederland kunnen we wat leren en er werden afspraken gemaakt om de hoofden eens bij elkaar te steken . Ook met Duitsland – waar de vertegenwoordigster wonende is in Aken – zijn er afspraken gemaakt. Oostenrijk was gecharmeerd door onze aanpak van de “toiletpas” en ook ons model van de “Reiswijzer” viel in de smaak. Kortom enkel positieve reacties en leuke toekomstige afspraken hebben we er aan over gehouden.

bestuur eoaHet nieuw bestuur werd gekozen met van links naar rechts :
Henning Granslev uit Denemarken,
Marie Steen uit Zweden,
voorzitter Jon Thorkelsson uit IJsland,
Maria Hass uit Duitsland,  en
Isabella Grosu uit Roemenië.

 

Een kort gesprek met de nieuwe voorzitter leerde mij dat hij zich bewust is van hetgeen van hem verwacht wordt, zeker wat de afspraken met politiek Europa betreft. Hij heeft enkele ideeën, waarvoor ik hem onze hulp vanuit Stomavlaanderen heb aangeboden.
Stomavlaanderen staat open voor veranderingen. Hij staat er zeker niet alleen voor.

zeemeermin, kopenhagen, stomavlaanderen

Na het congres dat eindigde op zaterdagnamiddag, was er tijd voor ontspanning met een toeristisch bezoek aan het regenachtige Kopenhagen. Natuurlijk kon een bezoek aan de meermin niet ontbreken.
‘s Avonds werd er een diner aangeboden door Coloplast begeleid door mooie muzikale klanken. Het congres was echt voorbijgevlogen.

 

Graag toch nog een woordje van dank aan de aftredende voorzitster uit Nederland, Ria Smeyers. Zij is actief in de Europese Association sedert 2001 als Nederlands lid, dan als ondervoorzitster en sedert 2011 gedurende 6 jaar als voorzitster. Zij werd gehuldigd en geprezen door haar medebestuurders en alle aanwezigen voor haar jarenlange inzet. Ook haar echtgenoot – die webmaster was – werd mee betrokken in de hulde.

Op naar het volgende congres, waarbij het land met unanimiteit werd verkozen: Italië in 2020.

Als samenwerking “Stomavlaanderen” kunnen we zeker een Europees congres organiseren en misschien kunnen we onze kandidatuur wel indienen voor het congres in 2023?
Groeten ,
Voorzitter Jean-Pierre Vanderstukken