Vuilbakjes in mannentoiletten

logo,vuilbakken,stomadragers

Op vraag van Voorzitter Jean-Pierre Vanderstukken aan Deputé Marc Florquin werden in het Provinciehuis in Leuven vuilbakjes geplaatst in enkele herentoiletten. Deze zijn door middel van bovenstaand logo te herkennen.
Daarnaast stuurde de Provincie net voor het jaareinde een oproep en een voorbeeldsticker naar de gemeentebesturen van Vlaams Brabant om ook vuilbakjes in mannentoiletten te plaatsen.
Hierop kwamen heel wat positieve reacties.

Kom op tegen Kanker en StomaVlaanderen sloegen de handen in elkaar en verstuurden naar elke Provincie en gemeentebesturen van Vlaanderen een brief met de oproep om het voorbeeld van Vlaams-Brabant te volgen.
Door dit te doen bij de toiletten in de gemeente- of stadhuizen, OCMW’s, enz. worden deze plaatsen heel wat stomavriendelijker gemaakt.

In België zijn er zo een 12.000 stomadragers. Deze groep patiënten kent in het dagelijkse leven een aantal praktische problemen. Problemen die vaak met een kleine aanpassing of een klein beetje begrip, vlot aangepakt kunnen worden.

Stomapatiënten en dan vooral mannelijke stomapatiënten stelden ons de vraag of wij niet konden zorgen voor meer vuilbakjes in de individuele (heren)toiletten. Vandaag moeten ze nog al te vaak met hun opvangmateriaal terecht in het publiek toegankelijke gedeelte van de toiletten om hun opvangmateriaal in te deponeren. Dit is vrij confronterend voor de patiënt en wordt door sommige andere gebruikers van de toiletten als vies aanzien.
Aangezien vuilbakjes de norm zijn in vrouwentoiletten zou het toch geen overbodige luxe zijn om deze ook in de mannentoilettten te voorzien.

Mogen wij u vragen om StomaVlaanderen te contacteren als u deelneemt aan deze actie?
Op die manier kan zij op haar website melding maken van de gemeenten/steden die meewerken aan het creëren van stomavriendelijke toiletten. Klik hier
U kan dit doen door een mail te sturen naar info@stomavlaanderen.be. 
Als u extra stickers wenst, kan u een bijbestelling doen via hetzelfde mailadres.