Provincie West-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen
De Provincie West-Vlaanderen zal in verschillende provinciale gebouwen, waarvan ze beheerder is, stomavriendelijke toiletten voorzien.
Dat besliste de deputatie van de Provincie in haar zitting van donderdag 16 augustus 2018 na een vraag van StomaVlaanderen en Kom op tegen Kanker.

Er wordt een stomavriendelijk toilet voorzien in volgende gebouwen:

Provinciehuis Boeverbos: Koning Leopold 3 laan 8210 Sint Andries   —   sanitair in de inkomhal
De Duinpanne: Olmendreef 2, 8660 De Panne — sanitair in bezoekerscentrum
Streekhuis Noord- West Vlaanderen( kasteel Tillegem):  Tillegemstraat 81, 8200 Brugge  —  sanitair in kasteel Raversyde: Nieuwpoortsesteenweg 636 , 8400 Oostende
Bulskampveld: Bulscampveld 9, 8730 Beernem  —  sanitair aan het kasteel
De Palingbeek: Palingbeekstraat 18, 8902 Ieper — sanitair aan het restaurant
Zwin Natuur Park: Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist — sanitair in het bezoekerscentrum
Streekhuis Westhoek (Esenkasteel) : Woumenweg 100, 8600 Diksmuide  — sanitair gelijkvloers
Blankaart: Iepersteenweg 56-90, 8650 Diksmuide
De Gavers: Eikenstraat 131b, 8530 Harelbeke
Wereldhuis West- Vlaanderen: Hugo Verrieststraat 22, 8800 Roeselare — sanitair op de 2e verdieping

In België zijn er zo’n 12.000 stomadragers en deze groep patiënten kent in het dagelijkse leven een aantal praktische problemen. In de meeste herentoiletten zijn geen sanitaire containers voorzien zoals in de damestoiletten, waardoor mannelijke stomapatiënten hun opvangmateriaal mee moeten nemen uit de toiletruimte.
Om dergelijke ongemakken te vermijden, stelde StomaVlaanderen voor om één herentoilet per gebouw in te richten als stomavriendelijk toilet.

Naast het voorzien van een afvalbakje wordt de toiletruimte aan de buitenkant aangeduid met een sticker. Na de aanpassingen worden deze locaties opgenomen op de website www.stomavlaanderen.be/stomavriendelijk en op de app ‘wc asapp’. Daar kunnen stomapatiënten de locaties met een stomavriendelijk toilet opzoeken.

Kabinet gedeputeerde voor bestuurlijke organisatie, Guido Decorte https://www.west-vlaanderen.be/artikel/provincie-voorziet-stomavriendelijke-toiletten-provinciale-gebouwen