Rood vlees: niet alle media brengen de juiste boodschap

Rood vlees: niet alle media brengen de juiste boodschap

Recent gaf de Wereldgezondheidsorganisatie te kennen dat er een verband bestaat tussen de consumptie van bewerkt vlees
en een verhoogd risico op dikkedarmkanker.
Deze vaststelling doet echter niets af aan de voedingsaanbevelingen die tal van organisaties, waaronder ook wij, al jaren    verspreiden. Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek publiceerde recent de resultaten van haar studie over de    consumptie van rood vlees en bewerkt vlees. De conclusies werden verspreid door tal van media en brachten heel wat    commotie teweeg.

   Maar hoe zit de vork nu eigenlijk in de steel? Over welk vlees gaat het ?

Bewerkt vlees werd door het agentschap onder de noemer “kankerverwekkend voor de mens”. Het gaat dan om vlees in blik,    worsten (type Frankfurter worst), gezouten of gerookt vlees… Dat bewerkt vlees hiermee hetzelfde label krijgt opgespeld als    tabak en asbest betekent echter niet dat het ook even kankerverwekkend is.
Het label is enkel een indicatie van de mate waarin    er bewijs voorhanden is om te stellen dat een bepaald product als dan niet    kankerverwekkend is, het zegt niets over de mate waarin dat het geval is.
Het niet-bewerkt rood vlees (rund, varken, lam, paard en geit) werd geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend”.
Een trapje lager dus dan het bewerkt vlees, aangezien er minder bewijs voorhanden is.

  Verhoogd risico

Verder wijst de studie uit dat dagelijks een portie van 50 gram bewerkt vlees eten, het relatieve risico op dikkedarmkanker met    18 % verhoogt. Let op, dat betekent niet dat u met deze portie 18 % kans loopt op het ontwikkelen van een dikkedarmkanker,    zoals bepaalde media beweerden. Stel het absolute risico op darmkanker onder de Belgen is 1 % en u eet dagelijks bewerkt    vlees, dan stijgt dat absolute risico tot 1,18 % .
Wereldwijd ligt bewerkt vlees jaarlijks aan de basis van zo’n 34 000 overlijdens ten gevolge van kanker. Voor rood vlees zou dat    cijfer oplopen tot 50 000. Ter vergelijking alcohol is verantwoordelijk voor 600 000 sterfgevallen, roken voor 1 miljoen.

Geen paniek

Er zal nog verder onderzoek worden verricht, dus het heeft geen zin om uw leven radicaal om te slaan.

   Wat wel zinvol is, zijn volgende tips:

1. Eet niet meer dan eenmaal per week rood vlees en wissel af met andere vleessoorten, kip, vis of vegetarische alternatieven.
2. Verkies vers boven bewerkt vlees. Beperk ook de consumptie van gerookt vlees.
3. Evenwichtig eten is en blijft de boodschap. Varieer voldoende.
4. Schrap vlees niet volledig van het menu. Het bevat immers ook stoffen die goed zijn voor u, zoals ijzer, eiwitten en vitamines.
5. Eet en leef gezond: beweeg voldoende, matig uw alcoholgebruik, rook niet, vermijd overgewicht, eet voldoende fruit, groenten        en granen.

 

Bron : Test-Aankoop