Stomavlaanderen gaat Europees

Op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober vond het driejaarlijks congres van de Europese Stomaorganisatie plaats.

Meer en meer komen de regelingen vanuit Europa en Stomavlaanderen mag hier niet afwezig blijven , dit in het voordeel van alle stomadragers in België.

Stomavlaanderen werd als nieuw lid ter goedkeuring voorgesteld aan alle aanwezige Europese verenigingen en als voorzitter was het mijn taak om hierbij aanwezig te zijn .

Samen met Stomavlaanderen waren er nog nieuwe leden uit Moldavië en Kosovo, ook Afrikaanse landen aanwezig Kenia, Nigeria, Zimbabwe ( nieuw) landen die gesteund en geholpen worden om organisatie te ontplooien door westerse landen als Noorwegen, Groot-Brittanië.

Leuk om zien en ook om mee te spreken was de aanwezigheid van een 20 tal jongeren uit verschillende landen, die op zaterdagvoormiddag een aparte bijeenkomst hadden en s´avonds bij het afscheidsdiner tesamen een leuke bende vormden.

Op 5 oktober was het toekomen in Hotel Quality in Haastrup een eindje van de hoofdstad Kopenhagen.
Mooi om zien hoe alle Europese verenigingen vriendschappelijk met elkaar omgaan en ook hoe wij onmiddellijk werden opgenomen in deze familiale sfeer. Leuke kennismakingsgesprekken , weliswaar meestal in het Engels, maar ieder deed zijn best en het lukte wonderwel.

Men was zeer happy dat Vlaanderen voor het eerst vertegenwoordigd werd door een vereniging die als samenwerkingsverband, de spreekbuis is voor alle Vlaamse stomaverenigingen.

Natuurlijk wordt er gelobbyd en contacten gelegd met onze omringende landen Nederland , Duitsland, Oostenrijk als voornaamste. Spijtig dat er momenteel geen delegatie aanwezig was van Frankrijk, Luxemburg, Spanje , ook Portugal en Griekenland zijn probleemlanden als het gaat over een Nationale vereniging.

Van Nederland kunnen we wat leren en werden afspraken gemaakt om de hoofden eens bij elkaar te steken . Ook Duitsland waar de vertegenwoordigster wonende is in Aken zijn er afspraken.

Oostenrijk was gecharmeerd van onze aanpak van de “Toiletpas” , ook ons model van “Reiswijzer”viel in de smaak, kortom enkel positieve afspraken hebben we er aan over gehouden.

Nieuw bestuur werd gekozen met als Voorzitter Jon Thorkelsson uit IJsland.
Maria Hass uit Duitsland, Marie Steen uit Zweden, Henning Granslev uit Denemarken en Isabella Grosu uit Roemenië.

Kort gesprek met hem leerde mij dat hij zich bewust is van hetgeen van hem verwacht wordt , zeker wat afspraken met politiek Europa betreft,  maar hij heeft enkele ideeën , waarop ik hem onze hulp vanuit Stomavlaanderen heb aangeboden, hij staat er zeker niet alleen voor .

Na het congres dat eindigde op zaterdagnamiddag, was er tijd voor ontspanning met een toeristisch bezoek aan het regenachtige Kopenhagen, waar ook een bezoek aan de meermin niet ontbrak.
S´avonds een diner aangeboden door Coloplast, mooie muzikale klanken en voorbij was het congres.

Graag toch nog een woordje van dank aan de aftredende Voorzitster uit Nederland Ria Smeyers.
Actief in de Europese Association sedert 2001 als Nederlands lid , dan ondervoorzitster en sedert 2011 gedurende 6 jaar Voorzitster. Zij werd gehuldigd en geprezen door haar mede bestuurders en alle aanwezigen voor haar jarenlange inzet. Ook haar echtgenoot die webmaster was werd mee betrokken in de hulde.

Op naar het volgende congres met unanimiteit verkozen : Italië 2020.

Als samenwerking ” Stomavlaanderen ” kunnen we zeker een Europees congres organiseren en misschien kan onze kandidatuur wel voor het congres in 2023 ?

Groeten ,

Voorzitter Jean-Pierre Vanderstukken